mandag 14. desember 2015

I Kattafis klør

Lyst på en liten kattunge? Kattafi venter på deg, din støvsuger.




“To hvite løver kom sammen i jungelens dyp. Under en himmel fylt opp med tusenvis av stjerneskudd, på et grunnfjell av smaragder, skapte de Kattafi. Alle jordens trær bøyde seg i respekt for deres nye hersker, alle jordens vinder løyet foran hennes poter. Fugler emigrerte i frykt for sylskarpe klør, og menneskene i jungelen brakte gaver som tunfisk på boks og myke puter. Slik lyder kattens ord”.

Hvis katten min, Mietzi, skulle skrevet biografi, ville den startet omtrent slik. Det er uvesentlig at hun er en gatemiks fra Vennesla utenfor Kristiansand. En katt skaper sin egen historie, og den må passe med det faktum at man faktisk er verdens enehersker.

Mietzi er enehersker over leiligheten vår, de to terrassene og alt så langt øyet kan se fra dem. Hennes mjau er lov, og det tok meg flere år å innse til hvilke ekstreme lengder jeg hadde latt meg manipulere. Hun fikk kallenavnet Kattafi, og ser ut til å leve godt med det. Tross alt mistenker jeg at hun kjenner seg igjen i tankegodset til enhver diktator, det være seg Muammar al-Gaddafi eller Kim Jung-un.

Så her er noen gode tips før du går til anskaffelse av en diktator kattunge:

Kattens søvn



Kattafi sover mye. Dumme mennesker vil kunne tolke dette som latskap. Mer feil kan man ikke ta. Kattafi vet at hennes rike alltid er truet ved dets yttergrenser, og må derfor være uthvilt for å kunne yte sitt absolutt beste når angrepene kommer. En hver god diktator er paranoid, og vet at husholdningen er under kostant fare fra for eksempel ting som lager høye lyder.

Du er under din katts beskyttelse, og bør derfor alltid passe på at den kan sove på myke puter eller lignende, uavhengig av hvor man befinner seg i riket. Vær også varsom med å forstyrre en sovende diktator, for eksempel ved å prate eller bevege deg i leiligheten.

Din søvn

Ditt søvnmønster er av liten viktighet. Som Kattafis tjener og hoffnarr er du forpliktet til å stille opp, uavhengig av tid på døgnet. En katt vil alltid spørre deg høflig om du kunne tenke deg å servere litt underholdning i nattens mulm og mørke, men dette er utelukkende etikette. Det er ikke et reelt spørsmål, men en kommando.

Skulle du nekte å sette opp en helaftens kabaret i løpet av 30 sekunder, vil Kattafi umiddelbart staffe din latskap. Dette kan være noe så enkelt som klør mot fotsåle, men også kontraunderholdning i form av den vakreste kattesang, eller den svært effektive lydinstallasjonen “Pote dytter mobil og andre nattbordselementer ned på gulvet”.

Husk at det er poengløst å lukke døren til soverommet ditt, da både kattesang og lydinstallasjoner kan utføres uavhengig av stengsler. Poengløst er også kjefting, da Kattafi vet at du ligger lavt på rangstigen.

Kattemat

Som Kattafis kokk, er det ditt ansvar å sette fram mat. Tørrfor bør være tilgjengelig dagen igjennom, mens våtfor bør serveres to ganger til dagen. Klarer du ikke selv, som det udugelige mennesket du er, å holde orden på tiden, vil Kattafi gi klar beskjed.

Variasjon er for historieløse idioter. Kattafi har lagt sin elsk på et merke, og et merke alene. Nåde deg hvis du skulle prøve å introdusere noe annet. Dette vil ikke bli rørt, og du kan like gjerne kaste pengene dine ned i et sluk. Du er svak og lar deg påvirke av tv-reklamer. Dette gjelder ikke Kattafi. Din hersker vil også legge seg “la oss prøve noe nytt” på minnet, slik at din meget fortjente straff kan utføres på en senere tidspunkt (jamfør “Din søvn”).

Kos med katt



En diktator er lunefull, og du vil derfor aldri kunne vite om kos er på sin plass. Mange diktatorer bruker dette som et psykologisk spill, for eksempel ved å innlede til kos, for så å sette tenner og klør i arm– og håndpartiet ditt. Ikke så hardt at du blir fysisk skadet, men hardt nok til at du blir psykisk ustabil og redd. Du vet at en tabbe har blitt gjort, men ikke spesifikt hva. Kattafi ser helst at du over tid inntar en voldsoffer-mentalitet, der du vet at alt er din feil, alltid.

Audiens

Avhengig av humør (jamfør “Kattemat” og “Kattens søvn”) vil audienser kunne gjennomføres. Helst skal Kattafi varsles i god tid, slik at diktatoren selv kan gjøre en vurdering på om det hele lar seg gjennomføre. En uvarslet audiens kan føre til intense, timelange hatblikk mot gjesten, fra trygg posisjon, eller tilsvarende oppførsel som under “Kos med katt”.

Målet vil som regel være å skape en stemning som tilsier at gjesten aldri ønsker å komme tilbake, slik at du vil ha mer tid til å diske opp for Kattafi.

Arkitektur

Forandring er en uting. Som et svakt offer for det forfengelige samfunnet, vil du på et tidspunkt vurdere utbytting av for eksempel en oppskrapet, slitt sofa. Dette er uakseptabel oppførsel. Kattafi har brukt flere år på å få møblene dine til å lukte katt, i tillegg til å distribuere akkurat den rette mengden hår over, under, mellom og inni. Diktatorens rike ser ut akkurat slik det skal se ut, og alt nytt er feil. En ny sofa vil by på mye ekstraarbeid, og dermed mindre viktig søvn og dårligere beskyttelse av rikets yttergrenser. Uansett betyr ikke det visuelle noe, da du ikke lenger har venner på besøk (jamfør “Audiens”).

Kattemøbler, kjøpt for tusenvis av kroner, vil verdsettes, men brukes lite. Dette fordi Kattafi må vise deg at gaver bare gir en viss aksept, ikke stor glede.

Kattens følelser



Følelser er svakhet. Det er derfor katter i stor grad ser ned på hunder (og mennesker). Bli ikke skuffet når Kattafi finner din retur til riket etter ferie fullstendig uinteressant. Du har sviktet, og bør straffes. Vit at diktatoren elsker deg, men er det gjensynsglede du leter etter, gå for en hund.

I frykt for å tape respekt vil Kattafi først og fremst vise glede over dine handlinger knyttet til lek eller mat, ikke deg som person.

Belønning



Kattafi belønner trofaste og flinke tjenere. Har du over en gitt tidsperiode utført dine plikter med glans, vil spennende gaver komme din vei. En svært populær belønning vinterstid, er hårdonasjon. Legg ut plagg på sengen din, og Kattafi vil spre sine hellige hår på dem. Slik kan alle dine venner og kollegaer se at du er heldig nok til å tjene under en vakker katte-diktator.

Belønning kan også bestå av noe visuelt vakkert, nærmere bestemt diktatoren selv. Kattafi vil legge seg ned på tastaturer eller stille seg opp foran tv-skjermen, slik at du kan bivåne dens skjønnhet i stedet for Skavlan.

Nemesis

En hver diktator må skape seg et fiendebilde, ikke bare utenfor riket, men også internt. Kattafi har en nemesis, nemlig støvsugeren, og den er en av svært få ting som kan vippe en katt av pinnen (men ikke tronen). At en diktator lar deg gå på tur med dette monsteret, uten å sette klørne i deg, er et tegn på at du er elsket. Kattafis frykt for denne bråkebøtta er enorm, men heldigvis vet diktatoren at den er intelligent underlegen seg selv, og dermed aldri vil være en utfordrer til makten. Akkurat som deg der altså… Du er en støvsuger.

Foto: Pixabay

Ingen kommentarer: